Grollers de Sa Factoria

Els Grollers de Sa Factoria començàrem el 1999, pocs dies abans de les festes de Sant Antoni, al mes de gener a Santa Maria del Camí (Mallorca). De la mateixa manera que Factoria de So fou creada per un reduït grup de persones, inicialment al grup només érem 5, mai havíem tocat junts, però, tot i això, vàrem decidir dur endavant aquest projecte musical. Tot i la por inicial, la il·lusió i la predisposició foren fonamentals per començar a fer cercaviles, a fer allò que hem fet sempre: animar les festes i gaudir-ne.
 
El resultat actual no ha estat el d’una formació homogènia: la música proposada, les peces creades, no són més que el pur reflex de les idees i inquietuds d’un grup de gent molt diversa, que just arribar ja destacava per la seva heterogeneïtat de gustos musicals. Malgrat aquestes diferències, sempre sanes i saludables, compartim uns mateixos valors i interessos, que són els que bàsicament ens defineixen: l’interès per la cultura popular, el compromís amb la terra, la curiositat per conèixer altres cultures, la lluita contra qualsevol tipus d’opressió social, econòmica o cultural, etc. Sobretot s’ha d’emfasitzar l’interès per la cultura, i aquesta curiositat i respecte per la gran diversitat existent, cosa que queda ben reflectida en veure la gran quantitat d’instruments, melodies i ritmes que arribam a emprar. A més, aquesta pluralitat no farà més que reflectir el respecte i les ganes de conèixer allò més antic dins aquest món tan globalitzat, sense deixar de banda, però, el desig d’aprofitar tot el que l’actualitat ens ofereix.
 
 
Tot i començar amb cercaviles, ben aviat pensàrem de traslladar l’espectacle a un escenari. Inicialment, oferíem un espectacle per tocar al carrer, al cap i a la fi, però, només era un cercaviles, emprant gralls, tarotes, flabiol i tamborí, xeremies, trompeta, saxòfon i diversos instruments de percussió. Actualment, hem aconseguit consolidar un espectacle per escenari en què es fusionen, endemés dels instruments esmentats anteriorment, dues guitarres, un baix, una bateria, una cantant i percussió, tot això interpretant temes populars d’arrel tradicional i temes propis, tant en estat pur com esquitxats per elements més propis del funk, de la rumba, del rock o fins i tot del punk.
  
Encara que abans de l’estiu de 2005, ja havíem fet moltes actuacions tant de cercaviles com a l’escenari (festivitats de Sant Antoni, Sa Rocketa Festival, Perpinyà, Gràcia-Barcelona, XV Festival de Pardiñas –Lugo,.....), a partir d’aquesta data i gràcies a guanyar el “IV Concurs de Música Jove” del 2005 organitzat pels “Joves de Mallorca per la Llengua”, es consolidà el directe a l’escenari amb uns 50 concerts des d’aquella data ( Salvem Mallorca, Acampallengua, Ferreries, Sa Rocketa Festival, concerts a més de 15 pobles de Mallorca, concert a “L’esplendor de la festa”, festivitats de Sant Antoni, cloenda de la manifestació Prou davant 60.000 persones, etc, etc,). Tot això ha fet que hàgim compartit escenari amb grups com: Cheb Bawlovski, Doctor Calypso, La Pulquería, Radio Raheem, Mártires del Compás, Susana Seivane, Skalariak, Lax’n Busto, Obrint Pas, Companyia Elèctrica Dharma, La Carrau, Rauxa, Gadegang.....
 
En l'actualitat disposam d'una maqueta, enregistrada el 2004, i la qual recull diversos temes dels inicis; i de dos discs, “Grollerlàndia” (febrer de 2007), que reflecteix l'evolució, la qual no és poca, que ha tingut el grup des de la primera maqueta i "Grollerització" (gener 2011), que forma part del premi per haver guanyat el primer concurs de Maquetes Sons de la Mediterrània.